VIDEO: Dezbatere „Magazin Sălăjean”: Referendum 2012: DA sau NU?
Ziarul „Magazin Sălăjean” a organizat marţi dezbaterea „Referendum 2012: DA sau NU?”. Au fost invitaţi să participe toţi parlamentarii judeţului, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai societăţii civile. Din păcate, niciun reprezentant al USL şi UDMR, şi nici al aşa-zisei societăţi civile, nu a dat curs invitaţiei. Probabil o fi de vină perioada de concedii… Şi mitingurile. Au participat: Lucian Băican, subprefectul judeţului Sălaj; deputatul Lucian Bode, preşedintele PDL Sălaj; Septimiu Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, vicepreşedinte PDL Sălaj; Claudiu Cristian Bîrsan, preşedintele PDL Zalău şi Alin Demle, preşedintele PP-DD Sălaj. Din partea ziarului au participat directorul Daniel Mureşan şi redactorul şef Olivian Vădan. Un rezumat al acestei dezbateri găsiţi în această pagină. Într-un prim episod, al doilea urmând să-l publicăm în ediţia de vineri a ziarului nostru. Dezbaterea integrală poate fi vizionată pe site-ul „Magazin Sălăjean”.
„Suntem în grafic”
Lucian Băican: Daţi-mi voie să vă salut pe toţi. Legat de organizarea referendumului, vreau să vă spun că suntem în grafic. Toate activităţile legate de referendum se desfăşoară conform calendarului. Buletinele de vot au fost primite la sfârşitul săptămânii trecute. Acum, grupul tehnic din cadrul Prefecturii se ocupă de numărarea acestora şi întocmirea buletinelor de vot în seturi de câte 100 pentru a se trece la distribuirea lor. Activitatea de distribuire se va desfăşura în cursul zilei de vineri către preşedinţii secţiilor de votare. După cum bine ştiţi, a avut loc desemnarea preşedinţilor secţiilor de votare. Acolo unde intervin probleme legate de boală, de imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea, o să intervină înlocuirea acestor preşedinţi, dar numai în cazuri bine justificate.
Daniel Săuca: Câte secţii de votare sunt în Sălaj?
L.B.: În judeţul Sălaj a rămas acelaşi număr de secţii de votare, 299, ca şi la alegerile locale. Nu au intervenit modificări raportat la numărul secţiilor de votare.
D.S.: Şi câţi membri sunt în secţiile de votare?
L.B.: În secţia de votare îşi desfăşoară activitatea un număr de şapte membri, dintre care unul este preşedinte şi şase reprezentanţi din partea partidelor politice parlamentare. Completarea secţiilor de votare se face în cursul zilei de sâmbătă cu reprezentanţi ai partidelor politice. Partidele politice parlamentare o să-şi desemneze reprezentanţii în fiecare secţie de votare, iar în funcţie de desemnarea acestor reprezentanţi vreau să vă spun că secţia de votare nu poate să funcţioneze sub un număr minim de patru membri. Acolo unde o să fie mai puţini de patru membri, preşedintele Tribunalului va desemna de pe acea listă de jurişti…
„50 la sută + 1”
D.S.: O întrebare către dl. Bode: PDL îşi va desemna reprezentanţi în secţiile de votare?
Lucian Bode: Da.
Lucian Băican: După cum ştiţi, astăzi a avut loc instruirea preşedinţilor secţiilor de votare, ocazie cu care s-au distribuit materialele care s-au primit, broşuri, publicaţii. STS a distribuit acele telefoane. Direcţia de Statistică, modele de pe procesele verbale, iar Direcţia Informatizată a Persoanei a dat copii de pe lista electorală permanentă.
D.S.: Şi încă două întrebări strict tehnice. Pentru tot poporul: care este regula de validare a referendumului, conform legilor în vigoare?
Lucian Băican: 50 la sută + 1 din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente pentru a fi prezenţă la vot la referendum, iar demiterea preşedintelui dacă din cei 50 la sută + 1, iar 50 la sută + 1 din cei prezenţi.
Daniel Mureşan: Câţi sălăjeni sunt pe listele electorale permanente?
Lucian Băican: Undeva la 201.000.
Olivian Vădan: Ne raportăm la recensământul din 2002?
Lucian Băican: Bineînţeles.
D.S.: De ce?
Lucian Băican: Nu se lucrează cu datele de la recensământul de anul trecut. E o procedură mai complicată. Datele de aici au fost trimise la Bucureşti. Acolo urmează să fie procesate şi încă se lucrează. Au fost foarte multe date, multe capitole în acel recensământ.
D.S.: Dar vi se pare normal ca în anul 2012 să lucrăm cu date de la recensământul de acum 10 ani?
Lucian Băican: Aşa a fost atunci procedura. Aşa au fost legile după care s-a desfăşurat acel recensământ. A fost şi acolo un grafic. Şi suntem în grafic. Se parcurge. Am înţeles că undeva la sfârşitul anului o să fie finalizat.
D.M.: Având în vedere că populaţia României a scăzut de la penultimul recensământ, în acest caz este avantajat preşedintele suspendat. E o listă mult mai mare decât ar fi normal.
Lucian Băican: Eu nu pot să-mi exprim punctul de vedere dacă este avantajat sau nu este avantajat.
Septimiu Ţurcaş: Listele electorale din ce sunt compuse? Din toţi acei oameni care au peste 18 ani, sunt vii şi au un domiciliu stabil în această ţară. Să vă dau un exemplu clasic: cumnatul meu, care stă în L32 şi nu a fost recenzat, are buletin de Şimleu şi stă în Spania de şapte ani. Are buletin valabil. Este pe listă şi dacă va vrea duminică se va duce la vot, e acasă în concediu. Aici se face confuzia practic: este un număr mare de oameni care au buletin cu domiciliul stabil în România, nu au fost recenzaţi, că nu stau aici, sunt plecaţi în „n” locuri şi figurează pe listele electorale. (…) Nu poate cineva să fie pe lista electorală, se fac tot felul de suspiciuni şi se pun nişte semne de întrebare, de genul, dau un exemplu, în Şimleu sunt 14.000 de recenzaţi şi 12.000 şi ceva cu drept de vot, numai o mie şi ceva sunt sub 18 ani? Greşeală. Cei 14.000 au fost recenzaţi cu domiciliul de Şimleu, oameni vii care au domiciliul stabil în Şimleu, peste 18 ani, cei de pe listele electorale. Eu nu văd aici nicio şmecherie. (…)
„O temă falsă”
Lucian Bode: Această temă cu care aţi început discuţia sigur că a fost indusă foarte mult în spaţiul public, trebuie să recunoaştem, de către cei de la USL. La un moment dat, după cum aţi văzut în presă, îi bătea gândul să vină cu o aproximare, cu o paralelă, foarte bine spunând aici domnul subprefect, „suntem în grafic”. Da, România şi instituţiile statului sunt în grafic cu introducerea datelor culese la recensământ. Şi ei ce au spus la un moment dat? „Am introdus cam 40 la sută din ceea ce s-a recenzat. După datele noastre, introducând 40 la sută din ceea ce am recenzat, se pare că suntem cu 30 la sută mai puţini”. Aproximând şi păstrând această proporţie de 30 la sută, aplicând-o şi la cei 60 la sută care nu au fost introduşi, ar fi rezultat că suntem vreo 15 – 16, poate 17 milioane de români cu drept de vot în ţară şi în afara ţării. Teoria asta au abandonat-o foarte repede pentru că era de-a dreptul aberantă. La un moment dat, aduceţi-vă aminte, aceasta era discuţia: de ce să nu folosim – cum şi tu aici erai într-un fel revoltat, dacă tot am făcut recensământ, de ce să nu-l aplicăm – ei vroiau să-l aplice păstrând această estimare. În momentul în care s-au stabilit paşii la recensământ, până la data când se efectuează instruirea ş.a., s-a stabilit prin lege, nu a fost modificată. Dacă onor Guvernul Ponta îşi propunea, îşi dorea să folosească datele de la recensământ, trebuia să vină cu o ordonanţă, aşa cum a modificat puterile Curţii Constituţionale, cea mai importantă instituţie chemată să judece elementele de constituţionalitate într-o ţară, putea să vină cu o ordonanţă şi să modifice şi termenele până la care cei de la Statistică să fie obligaţi să finalizeze procesul de numărare, dacă vreţi, a românilor. A fost o temă falsă, indusă în opinia publică la un moment dat de către USL: am vrea să ne raportăm la 15 milioane. În special această temă a fost foarte mult discutată şi dezbătută în spaţiul public după decizia Curţii, în care referendumul, s-a spus foarte clar, va fi validat doar dacă se prezintă jumătate plus unu din români la vot. (…)
Lucian Băican: Nu se pot folosi datele de la acel recensământ, atâta timp cât ele nu sunt date oficiale, nu sunt date validate. Suntem încă în procedura de implementare a datelor de la recensământ. E clar, acele date nefiind definitive, oficiale, nu se pot folosi. Listele electorale permanente, după câte ştiu, se iau de la Direcţia Informatizată a Populaţiei, care operează modificările. (…)
Lucian vs. Lucian
Lucian Bode: Câte secţii de votare se vor înfiinţa în plus faţă de alegerile locale în judeţul Sălaj?
Lucian Băican: După cum am precizat şi anterior, există acelaşi număr de secţii de votare ca şi la alegerile locale. 299 de secţii de votare. Nu s-a suplimentat numărul secţiilor de votare.
Lucian Bode: Nici de aici înainte?
Lucian Băican: Nu se mai poate.
Lucian Bode: Nu suntem siguri. În Legea 3/2008, art. 28, scrie foarte clar: cu zece zile înainte nu poate fi modificat numărul secţiilor de votare ş.a. Însă după data de 16 iulie, spre exemplu, Ministerul de Externe a înfiinţat secţii de votare în străinătate.
Lucian Băican: Aici se vorbea de Sălaj.
Lucian Bode: Eu vă spun că există un precedent. Vorbim de Sălaj. V-am întrebat şi mi-am permis să completez, că există această posibilitate şi de acum înainte, pentru că, practic, după 16 iulie nu se mai putea suplimenta numărul secţiilor de votare. Dar haideţi să vorbim de Sălaj. În ce priveşte camerele video am înţeles că nu aţi primit nicio precizare.
Lucian Băican: Nu.
Lucian Bode: Dacă vor fi utilizate, aşa cum s-a întâmplat şi la alt referendum, dar până în acest moment nu aţi primit nicio precizare. Ce mi se pare mie interesant, legat de procesele verbale, ceea ce nu conţine procesul verbal. Dacă este adevărat, v-aş ruga să-mi confirmaţi, faptul că pe procesul verbal nu vor mai fi evidenţiate, spre exemplu, numărul ştampilelor votat, secţiile de votare sau dispariţia unor ştampile.
Lucian Băican: Din câte ştiu, dar acest lucru ţine mai mult de Direcţia de Statistică, dânşii procesează procesele verbale, ei s-au ocupat de instructajele pe procesele verbale, dar menţiunile pe care ni le-aţi spus aici se trec la observaţii pe procesul verbal, din câte cunosc eu. Observaţii, contestaţii. (…)
Daniel Săuca
Da, normal, de ce sa se deranjeze deputatul ala de la PNL sa fie prezent la dezbatere, ca doar conferintele lui sunt vinerea nu?
pentru stiinta lui Bode:
„Chiar dacă necesitatea validării referendumului prin cvorum a fost stabilită de Curte, eu cred în raţiunea recomandării Comisiei de la Veneţia, organism invocat din ambele tabere, niciodată integral: „Nu se recomandă […] un cvorum de participare, întrucât îi asimilează pe cei care se abţin cu partizanii votului negativ”. Dovada că raţionamentul Comisiei este corect este tocmai faptul că viciul semnalat este acum folosit de adversarii destituirii: prin boicot, ei îşi vor contabiliza drept susţinători pe cei care nu votează niciodată, din dezinteres sau lehamite (cam 40% din populaţie), şi pe cei care pur şi simplu există doar în listele electorale, care numără cu jumătate de milion mai mulţi votanţi decât în 2003, în condiţiile în care în aceşti ani au fost cu peste 350.000 mai multe decese decât naşteri.” Mircea Kivu, sociolog. Daca nu a auzit de dl Kivu nu ma mira, la masteratele de doi bani pe care le face nici nu-i mirare.
Duminică, românii au ocazia să răzbune tăierile de salarii sau impozitarea pensiilor. Nemernicul de Băsescu a aruncat greutatea crizei pe spinarea populatiei. De bogataşi nu s-a atins, aceştia plătesc impozit 16 %, nu 60-80 %, ca în America. A şi anunţat, de altfel, că nu renunţă nici mort la cota unică de impozitare.
Ba încă, are grijă de luxul său, numai pt. vila Dante, s-au cheltuit 1 milion de euro. Şi ne crede şi proşti, declarând că el nu a cerut în scris aşa ceva. Normal, un preşedinte nu are în atribuţii aşa ceva.
Funia s-a apropiat de par.
Ziua judecăţii a sosit.